maanantai 30. tammikuuta 2017

Chiemseer Hell

Saksalainen lager-olut oli kirkkaan oljenkeltaista, vaahto viipyi vain hetken. Maku on, mitenkäs tämän nyt sanoisi.  Maku on mallia perus. Tätä juodessa alkaa tekemään mieli jotain maistuvampaa, pizzaa vaikka. Vähän heinää ja mallasta, mutta jotenkin maku ei ole vetinen tai no onhan se vähän. Saksalainen perusolutpullo on kyllä mukava, siitä tulee niin mieleen Münchenin vierailu. 0,5 l, 4,8 %, 2/5


lauantai 28. tammikuuta 2017

Oppigårds Thurbo Stout

Ruotsalaisesta Oppigårdista totesin joskus että ei oppi ojaan kaada, ja kyllä tuo toteamus pitää edelleen paikkansa. Musta stout  tuoksuu salmiakilta ja multaiselta maltaalta. Maku on ihan aluksi jotenkin ohut, mutta toisen huikan jälkeen ohuutta ei saa enää mitenkään esille. Ohut vaahto katosi nopeasti, mutta maku ei katoa. Salmiakkia ja miellyttävästi paahtunutta mallasta. Jotain pientä kitkeryyttä leijuu miellyttävästi makumatossa. Helppoa kuin heinänteko, silti palkitsevaa. Jännää kuplintaa mustan oluen pinnalla, tavallisesti tuollaiseen tulee kiinnitettyä huomiota vain vaaleissa oluissa. Pulllollinen tuli Saveur Bieren kuukausiboksissa. 33 cl, 8,7 %, 5/5

torstai 26. tammikuuta 2017

St-Ambroise Erable

Montrealilaisen McAuslan-panimon vaahtera-olut oli kauniin vaahterasiirapin väristä ja sitähän tämän oluen maustamisessa on käytettykin. Tuoksussa oli mallasta, vaahto oli lyhytikäinen. Maku oli makeaa, jotenkin juodessa alkoi pelottamaan että jostain pulpahtaa klöntti vaahterasiirappia. Maussa oli toffeeta ilman suolaa. Kanadalaiset mainostavat nykyään että Canada is already great, tämä olut varmaan voisi upota etelärajanaapureille. Yritin kovasti miettiä että missä tilanteessa tällainen mallassiirappi on oikeastaan tarkoittettu nautiskeltavaksi. Loppua kohti nostaessa lasin huulille pölähti nenään toffeeta, makua alkoi siinä vaiheessa vähän pelätä. 341 ml, 4,5 %, 2/5


keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Les Clandestines De Montferri Espelta Weissbier

Taloyhtiön hallituksen kokouksessa huomasin, että en kuulukaan enää hallitukseen. Olinpahan sitten muuten vaan paikalla. Pettymyksen tai onnentunteen tasoitukseen kaivoin sitten olutkellarista vanhempieni espanjantuliaisen. Todella reippaasti kuohuva sameahko mieto weissbier tasoitti tunnelmaa. Weissbieriksi olut oli lievän makuista, mutta oikeat ainesosat kyllä löytyivät. Hiivaa oli maussa todella vähän, enemmän sitruunaa, mutta kyllä oli pehmeää. Kait tuo espelta tarkoittaa spelttiä, eli tämä taisi olla siis vehnäoluen asemesta spelttiolut. 33 cl, 4,5 %, 4/5

sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Mochaccino Messiah

To Ølin Coffee Brown Ale lohdutti perjantai-iltaa kun olin ensin erehtynyt luulemaan vaaleaa tummaksi. Musta Mochaccino Messiah on odotellut olutkellarissani tulemistaan kuin messias ja hyvältähän tuo maistui. Olut on mustaa, vaahto on ohut mutta pitsiytyvä. Kahvia on reilusti. Maku on kuivan paahteinen, onneksi laktoosin tuomaa makeutta silti löytyy tasapainotukseksi ja sitten lopuksi humalien kuivuutta. Etiketissä taidetaan lupailla että tämä voisi korvata aamukahvin, no harvemmin ehkä kuitenkaan. Eipä tästä mitään virheitä löydy, mutta jotain jää puuttumaan, en kyllä tiedä mitä, ehkä jotenkin liian ohutta. 33 cl, 7 %, 4/5

lauantai 21. tammikuuta 2017

Lehe Suur Paks Mastif Barleywine 2014 Vintage

Virolaisen Lehe Pruulikodan barleywinen nautin hankkimastani panimon omasta lasista. Ihan ensin siinä miellytti samankaltaisuus Tapio Wirkkalan nimikkolasiin ja sitten se että lasin jalan kuplaosuus on vaan paljon paremmin toteutettu, kysykää vaikka jauhelihanpalaselta, joka on jäänyt vangiksi Tapio-lasin kuplaan. Oluestakin vähän. Koiraolut on ruskeaa ja vähävaahtoista. Tuoksu on luumuinen. Maku on makea ja tummat hedelmät, oliko muita kuin luumuja, jylläävät. Sherry tuo mielikuvia laiskanlinnasta ja takkatulen ritinästä. Hidastaa kyllä olotilaa. Aika haastava, niinkuin muutkin barleywinet. Mallasta, rusinaa, makeutta, pehmeyttä, jos joku sherrynjuoja haluaisi kokea jotain porttiteoriaa ja siirtyä oluenjuojaksi, niin tätä voisi kokeilla. Pulloa suositteli Tarton Gambrinus-olutkaupan myyjä ja minähän lankesin alle aikayksikön. 330 ml, 9,6 %, 3/5

perjantai 20. tammikuuta 2017

Tank 7 Farmhouse Ale

Perjantai-illan ratoksi ajattelin napata jonkun tumman oluen, mutta amerikkalaisen Boulevard Brewingin Farmhouse Ale olikin raikas saison. Mahtava vaahto vaalean keltaisen kauniin oluen päällä on pehmeää ja tyylikästä. Maku on raikas ja hapan, sitruunaa ja muita hedelmiä, kuivuutta, hiivaa lievästi ja sitten vielä vähän valkopippuria. Työviikko on takana, ikävä kyllä tuoppikin on nopeasti takana, pikkuhörpyillä kuitenkin. Alkoholi tuntuu poskissa, maussa ei, lämmittää kyllä jälkimaussa ihan tuntuvasti. Joulupukki toi oluen ja toinen tuli olutkaupan kuukausiboxissa, eli toinen samanlainen jäi odottelemaan sopivaa nautintohetkeä. 335 ml, 8,5 %, 5/5

torstai 19. tammikuuta 2017

Mõtsalise Pruulikoda Suitsune Õlu

Tarton superalkosta poimittu virolainen chilillä maustettu savuolut kaatuu tuoppiin laihanoloisena. Kruunukorkin sisältä löytyi erikoinen tiiviste, sihahdus oli kuitenkin mieto. Tuoksussa on vihanneksia ja olisiko chiliä. Ikävästi vihannekset jylläävät ensipuraisussa, savu tuntuu kitkerältä. Lopuksi chilit alkavat nipistelemään kitalaessa. Loppua kohti oluesta alkaa pitää, alkutunnelma oli heikko, sitten vähän parani ja lopuksi on oikein hyvää, mutta vihannekset kyllä vähän pilkahtelevat liikaa. Kokonaisuus on kuitenkin mukava, katkero, makeus, savu ja chili. 330 ml, 6,5 %, 4/5


keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Pöide Kena Island Ale

Samean ruskea, saarenmaalaisen Pöide-panimo erikoisolut sopi saunaolueksi hienosti. Tuoksu on makeahko, simamainen väritys saa oluenkin muistuttamaan simasta. Hedelmäistä makeutta, mallasta ja makeaa sahtia tai kotikaljaa. Mukava ja yllättävän hieno erikoisuus, leppoista makeutta, ehkä kovempienkin löylyjen jälkeen toimisi. 330 ml, 5,3  %, 4/5

lauantai 14. tammikuuta 2017

Mikkeller George

Grillaaminen talvella on helppoa ja mukavaa, varsinkin kun grillin syttymisen jälkeen voi nautiskella valkeassa lumessa täydellistä mustaa olutta. Norjalais-tanskalaisena yhteistyönä syntynyt öljyinen paahteinen olut on nautintoainetta. Tuoksussa tuntuu konjakki, maussa tuntuu paahteen alta reilusti lakritsaa ja kahvia. Paksun tuntuinen olut jättää lasiin öljymäistä kalvoa. Makeus ja katkero ovat juuri oikeanlaisia, onneksi grillausten valmistumiseen menee vielä pitkään, niin saa rauhassa maistella makea jälkimakua.  Pullollinen on ollut niin pitkään olutkellarissa, että hankintapaikka on unhoittunut. 330 ml, 12,12 %, 5/5