torstai 23. maaliskuuta 2017

Teerenpelin Suomi 100 Juhlaolut

Suomen 100-vuotisjuhlaolut on savulager. Väri on kirkkaan ruskea ja tuoksu on savuisen maltainen. Alkutunnelma on savuinen, mutta siihen tottuu vähän liian nopeasti. Maussa erottuu myös paahteista makeutta ja suussa tuntuu myös kuplintaa. Jostain ilmestyy metallista makua. Mutta missä on bileet? Maku loppuu lyhyeen, no kyllähän tuo savu maistuu ihan loppuun saakka. Kuva on omistettu Jarnolle. 33 cl, 5,0 %, 3/5

tiistai 21. maaliskuuta 2017

Sierra Nevada IPA Hop Hunter

Amerikkalaisen huippupanimon IPAssa on käytetty humalaöljyä. Väritys on oranssi ja oluen päälle muodostuu kirkkaan valkoinen pitsittävä vaahto. Olut palkitsee mukavasti tietokoneasentajaa humalaisella maulla, tuoksussa on enemmän hedelmää. Alkuun maku tuntuu vähän lyhyeltä, mytta kyllähän parin hörpyn jälkeen humalat ovat täyttäneet kitalakea myöten suun. Oluen ostin tartolaisesta olutpuodista, olisikohan pitänyt ostaa kaksi. Maku on toiseen pullolliseen houkutteleva, mutta jotenkin liian turvallisen tasapainoista. Olisi vääryys sanoa vetiseksi, mutta jotain sellaista, humalaöljykö on syyllinen. 60 IBU, 12 fl. oz., 6,2 %, 4/5



lauantai 18. maaliskuuta 2017

Cuvée des Jacobins Rouge

Flaamilainen hapanolut Omer Vander Ghinste -panimolta tarjoaa monipuolista makuelämystä. Väri on mustanruskeanpunainen. Tuoksu on marjainen ja hiivainen. Punainen sour on nimensä mukaisesti hapanta, samassa maistuvat taas marjat, punaiset viinimarjat. Spontaanikäymisen jälkeen olutta on kypsytelty puolitoista vuotta tammitynnyreissä. Suutuntuma on jotenkin kupliva, ehkä cuvée-nimen ansiosta, mielikuvaksi tulee kuohuviini. Maku on voimakas, jälkimaku potkii mukavasti samaan tahtiin. Hapanolut tyylinä vaatii vielä vähän opiskelua, mutta onhan tämä kiinnostava. 330 ml, 5,5 %, 4/5

perjantai 17. maaliskuuta 2017

Pyynikin Bourbon Barrel Aged Imperial Stout

Huh, huh, nyt on kyllä herkkua. Oma käsitys on ollut aina se että olutta ja viskiä ei pidä mitenkään sekoittaa, siitä ei hyödy olut eikä viski eikä varsinkaan juoja. Mutta panimo lähetti tällaisen oman versionsa, ennakkotiedot muista blogeista ovat olleet kehuvia, ajattelin että eivät kyllä ymmärrä. Mutta nyt vaan otettava lusikka kauniisti käteen ja todettava että miten väärässä voi johtavakin blogisti olla. Olut tuoksuu maltaiselta ja lievästi viskiltä, lasiin kaadettaessa näyttää vähän ohuelta mustalta ja vaahto on lyhyt ja se jaa öljymäistä mielikuvaa luomaan oluen pinnalle. Sitten maku on täydellistä tasapainoa viskin, vaniljan, salmiakin, mallaksen, märkien hedelmien ja vienon humalan välillä. Täytyy hiljentyä nöyräksi, miten voi olla että alkoholi ei maistu, makeutta on juuri sopivasti liikaa. 33 cl, 13 %, 5/5

torstai 16. maaliskuuta 2017

Pyynikin Ruby Jazz Ale

Pyynikin Craft Brewery lähetti maistettavaksi oluita. Niistä maistoin ensimmäiseksi pihlajanmarjaisen tumman alen. Tuoksu on humalainen, myöhemmin löytyy tuoksusta mallastakin. Väri on kaadettaessa punertava, mutta lasissa sitten vähän likaisen tumman ruskea. Kaadettaessa ilmestyy kaunis ja kestävänoloinen vaahto. Maku on kuiva, humalainen ja hapan, aika haastava, makeutta ei löydy yhtään armahtamaan makunystyröitä. Maku jatkuu samana, vaikka suu onkin jo tyhjä. Olut on voittanut World Beer Awardsin 2016, maitokauppaolueksi maku on kyllä todella vahva. Onko tämä haastavaa vai tylsää, loppupuolella hiiva astuu esille sekoittamaan tylsyyttä. EBU 50, 0,5 l, 4,7 %, 3/5

maanantai 13. maaliskuuta 2017

Olvi American Cream Ale

Olvin komeasta lahjalaatikosta löytyi Olvin värisarjan uusin Creme de la creme d'Iisalmi. Olvin omat craftbeerit on tölkitetty hienoihin erivärisiin tölkkeihin, ne kyllä miellyttävät. American Cream Ale on sekä pinta- ja pohjahiivaolut. Tuoksu on humalainen, maku on kevyempi kuin tuoksu. Vaahto on mukava ja kestävä. Maussa on makeahkoa hedelmää ja humalaa. Matala hiilihappoisuus tekee oluesta helpostijuotavan. Makua on runsaasti, jälkimakuakin. Kyllä tämä värisarja on hieno teko Olvilta. 0,5 l, 4,7 %, 4/5



lauantai 11. maaliskuuta 2017

Sori Brewing Vanilla Cake Fever

Eilisen yllätysvaalean jälkeen löytyi olutkellarista oikea vaniljakaakaokakkustout-rauhoitusolut. Väri on musta, olut on öljymäistä ja vaahto on vahvanoloinen mutta pieni. Tuoksussa on likööriä, makeutta ja kaakaota. Maussa toistuvat samat aineet, lisänä vanilja ja lakritsaa. Jälkimaussa on hujaus humalaa ja kuivuutta. Todella hyvää mutta niin vahvaa, maultaan siis, että toista samanlaista ei tee mieli. Alkoholia ei oikein löydy, vaikka niin luulisi, lopuksi poskissa tuntuu kyllä lämpöä. Jälkiruokahan tämä on, mutta minkälaisen aterian jälkeen, ehkä joku pieni ranskalaistyyppinen piperrys olisi tarpeeksi kevyt. Ehkä tämä sopii paremmin iltapäivän herkutteluun ihan yksinään. Onkohan tämä nyt jo niin hyvää että ei olekaan enää hyvää, no ei. 33 cl, 9,9 %, 5/5