lauantai 28. helmikuuta 2015

Brewer's Special Saison

Toinen pullollinen maistuisi tässäkin saison-maistelusessiossa vielä paremmalta. Alkon käsityöläisolutkattauksen saison tulee Saimaan Juomatehtaan tyylikkään pullon sisältä. Maku on hapan ja humalainen, etiketissä mainittu citrus jää taka-alalle. Olut kuivuu suuhun, hiivaa on paljon. Vähän tulee kuitenkin omenaviini mieleen, siis sellainen todella kuiva, hiilihappo lisää kuivuutta ja happamuutta. 
330 ml, 6,0%, 4/5



torstai 26. helmikuuta 2015

Laitilan Mississippi Beer Yalobusha

YouTubesta löytyvä BBQ Bacon Sushin valmistuksen tunnelmointia tukevoitti Laitilan paras olut. Amerikkalainen Yalobusha-panimo on onnistunut poistamaan mullanmaun laitilalaisesta oluesta. Höyryolut on lageria, mutta humalan maku on voimakkaampaa. Olut on kirkkaahkoa, mutta höyrykö sitten on kuitenkin vähän samentanut hiukan väriä. Kivan pehmeästi humalat pyörii suussa. Kun pullollinen on juotu, niin huomaa harmittelevansa sitä että missä toinen. Tuota on pakko pitää onnistuneen oluen merkkinä. 33 cl, 5,0%, 4/5

keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Stadin Red Ale

Hiihtoloman keskiviikon kruunaa Jannen suosittelema stadilainen, ei siis hiihto edes televisiosta, niin ajat muuttuvat. Hunajanvärinen olut kuohuaa mukavasti. Korkin sihahdus on vaimea, mutta pullosta leijuu pala havumetsää. Katkeruus on todistettavasti mahdollista saada tuntuman pehmeältä. Red ale on uusi IPA. Kun etiketissä luvataan amerikkalaisten humalten runsas aromi, käsinmäskäys, hopback ja pullokäyvä, niin odotukset asettuivat korkealle, vaikka ei noista erityisesti mitään ymmärtänyt, niin odotukset täyttyivät. 0,33l, 5,6%, 5/5


tiistai 24. helmikuuta 2015

Hopfenfänger Ale No. 2

Matkamuiston tarkoitus on tuoda muistoja matkakohteesta ja saada hyvälle tuulelle. Tämä olut tuo hyvin mieleen aamupäivällä taakse jääneen Bremenin. Schnoorista ostettu samea oranssiin taipuva olut tuoksahtaa mukavasti mäntymetsälle, maku on kevyempää, eräänlainen janoipa. Reilusti humalaa, mutta silti helppo juoda, en sanoisi tätä Light-IPAksi, vaikka sellainenkin tuli mieleen. Hiilihappo katoaa jotenkin juodessa, nyt harmittaa että en ostanut enempää, olisi huippusaunaolut. Greippi maistuu jälkikäteen. 0,33l, 5,2%, 5/5


maanantai 23. helmikuuta 2015

Beck's Gold

Bremenissä on usein tarjolla Becksiä, onhan oluen panimot Bremenissä. Becksin kultainen versio on metallista, kuten perusbecksikin. Maussa on kuitenkin jännittävästi sitruunaa tai hedelmiä, kyseessä ei kuitenkaan ole mikään radler, vaan hedelmät ovat sellainen häivähdys. Kirkasta ja pitääkö sanoa että väritys on kullankeltaista. Hiilihappoa on mukavasti ja vähän kuivuutta, mutta makeaksikin tätä voisi erehtyä sanomaan. 
0,33l, 4,9%,3/5

sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Schnoor Bräu

Hasselpähkinän kuoren ruskea schnoorilainen olut maistuu Schnoorin korttelin kiertelyn jälkeen. Olut löytyi matkamuistomyymälästä, itse panimoon en Schnoorin keskiaikaisten talojen sokkeloissa törmännyt. Siellä oli kyllä yksi toinen microbrewery, mutta sen ovet olivat tällä kertaa kiinni. Schnoorin bräu on etiketin mukaan dunkelbieriä. Perusmakuna on pohjalla lager jota täydentää karamellimallas. Makeudesta huolimatta olut on helpostijuotavaa, mutta jotain toista makua olisi oheen voinut jostain taikoa. Repäisykorkki, olikos se suomalainen innovaatio? 0,33l, 5,2%,3/5


Hopfenfänger Rotbier

Uuden bremeniläisen panimon, Bremer Manufakturin, Rotbier maistuu voimakkaalta mutta silti ohuelta. Väritys on nimenmukaiseati punertavaa. Maussa on puunmakua ja vähän tylppyyttä ja vetisyyttä. Schnoorin korttelista löytynyt teetupa oli oluen nautintopaikkana, tietenkin teetuvassa tarjoillaan myös tätäkin paikallista olutta. Maku voimistuu  kun olut vähän lämpenee. Helposti voi juoda, janoisempiin hetkiin sopii varmasti. 
0,33l, 5,1%, 3/5

lauantai 21. helmikuuta 2015

Tampere Lager 1779

Olutturistin päivän avaukseksi nautin Tampereen lentoasemalla lageria.  Turvallisen tavallista, ei mitään mainittavaa oikein löydy. Ei sovellu varmaankaan sentään hampaidenpesuun, vaikka onkin aika haaleaa. Pientä metallista loppumakua löytyy.  Samanverran on makua kuin Pirkkalan lentokentällä on ruuhkaa. 33 cl, 4,5%, 2/5

torstai 19. helmikuuta 2015

Maku Savu Porter

Vihannekset tuoksahtavat ensin Maku Brewingin savuportterissa. Outo haju onneksi katoaa pian, kun tumman ruskean oluen antaa pari kertaa valua nielusta alas. Pieni katkeruus pistää jälkimakuun oman täräyksensä, sellaista tosi kuivaa Van Houten -kaakaota vähän liikaa raakana suuhun, eikä juomaa missään. Kaikkea on tullut joskus karkinhimossa kokeiltua, tämä ei ole kuitenkaan karkkia, vaan vähän kuivaa portteria. Savu ei kyllä ole oikein läsnä ollenkaan, perusportteria, ihan hyvää paranee lämmetessä. 0,33l, 5,9%, 4/5


lauantai 14. helmikuuta 2015

Stadin Imperial Porter

Lauantai-päivään kehkeytyi monenlaista pikkuhommaa, joten kierroksien alasajoon oli omiaan stadilainen melkein musta portteri. Alkon käsityöläisolutkamppanjan Stapan väkevähkö Porter tuoksuttaa humalia ensin. Maku on ensin lakritsainen, sitten paahteinen mallas nousee esiin. Matalat hiilihapot paljastavat vähän kuivatut hedelmät -pussin makumaailmaa. Humalaisuus pelastaa lopussa. Paljon makuja mahtuu pieneen pulloon. Jotenkin epävarma mielikuva, voisi olla paremmankin tai huonomman arvosanan arvoinen. Ehkä toinen pullollinen selventäisi? 0,33l, 9,5%,4/5